Press "Enter" to skip to content

Waarom Bitcoin met meer dan 50% te duur is

Wesley 0

De prijs van Bitcoin is meer dan 50% hoger dan de reële waarde van ongeveer $ 12.000.

 

Dat is een van de implicaties die ik trek uit een nieuwe analyse van de verschillende waarderingskaders voor het bepalen van de eerlijke prijs van de cryptocurrency. Met de titel “Bitcoin is precies zoals goud, behalve wanneer het niet is”, werd de analyse uitgevoerd door Claude Erb, een voormalig portfoliomanager voor grondstoffen bij TCW Group.

 

Ik schreef voor het eerst over Erb’s analyse van edelmetalen in een column van februari 2013 voor Barron’s. Zijn conclusie in die tijd, die hij samen met Campbell Harvey, een professor in financiën aan de Duke University, bereikte, was dat de reële waarde van goud minder dan de helft van de toen geldende prijs was. BTC kopen goedkoop op de markt.

 

Softbank nadert een nieuwe overwinning

Goud daalde in de daaropvolgende 2½ jaar met $ 600 per ounce. Dat alleen al dwingt me om goed op te letten wat hij nu over Bitcoin zegt.

 

 

Deze cryptocurrency heeft de laatste tijd een traan gehad, met een winst van 170% sinds het begin van het jaar. In de afgelopen dagen is Bitcoin zelfs gestegen naar nieuwe recordhoogtes, waarbij het zijn eerdere record eind 2017 overschaduwde. Gebruik maken van een crypto trading bot is handig.

 

Het waarderingskader dat concludeert dat de eerlijke prijs van Bitcoin ongeveer $ 12.000 bedraagt, is gebaseerd op de stelling dat de waarde ervan voortkomt uit wat bekend staat als een ‘netwerkeffect’. Dat wil zeggen dat de waarde van een netwerk sneller groeit dan het aantal verbonden gebruikers. (Dit raamwerk is gerelateerd aan wat bekend staat als de wet van Metcalfe, die stelt dat de waarde van een netwerk groeit naargelang het kwadraat van het aantal gebruikers.)

 

Om de verklarende kracht van dit netwerkeffectraamwerk te testen, maakte Erb de vereenvoudigende aanname dat elke Bitcoin die is gedolven, één gebruiker in een Bitcoin-netwerk vertegenwoordigt. Vervolgens berekende hij de manier waarop de prijs van Bitcoin is verhandeld ten opzichte van het aantal Bitcoins dat tot dan toe is gedolven. Zoals je kunt zien in de bijgaande grafiek, is zijn model goed in het vastleggen van de prijsstijging van Bitcoin in het afgelopen decennium.

 

Volgens dit model, zei Erb in een interview, is de eerlijke prijs van Bitcoin op 14 december $ 12.315. De werkelijke prijs van 14 december, $ 19.201, is 56% hoger.

 

Door het sociale netwerkraamwerk te gebruiken om Bitcoin te waarderen, kunnen we ook voorspellen hoeveel het in de toekomst zal stijgen. Dat komt omdat de onderliggende code zowel het maximale aantal Bitcoins dat ooit zal bestaan ​​(21 miljoen) bepaalt als hoe snel ze kunnen worden gedolven (deze limiet wordt waarschijnlijk pas bereikt in 2140). Volgens het econometrische model van Erb vertaalt een netwerk van 21 miljoen gebruikers zich naar een Bitcoin-prijs van $ 74.000. In verhouding tot de huidige prijs, vertegenwoordigt dat een rendement van 1,2% op jaarbasis over de komende 120 jaar.

 

Inflatie afdekken

Sommige andere benaderingen voor het waarderen van Bitcoin beweren dat het een goede inflatiehedge is. Maar Erb zegt dat die benaderingen minder empirisch plausibel zijn dan het netwerkeffectraamwerk.

 

Hij wijst erop dat een belangrijke voorwaarde voor een goede inflatie-afdekking is dat de reële, of voor inflatie gecorrigeerde, prijs relatief stabiel is. Maar Bitcoin voldoet niet aan deze voorwaarde, tenminste als we de consumentenprijsindex gebruiken als maatstaf voor inflatie. In het afgelopen decennium varieerde de verhouding tussen Bitcoin en de CPI van een dieptepunt van bijna nul tot een hoogtepunt van meer dan 73.

 

Bitcoin is zelfs nog minder een goede inflatiehedge dan goud. Dat is relevant omdat veel supporters van Bitcoin beweren dat het ‘Goud 2.0’ is. De goud / CPI-ratio in het afgelopen decennium varieerde tussen een dieptepunt van ongeveer 3 tot een hoogste punt van ongeveer 8, en hoewel dat breder is dan wat het zou moeten zijn als goud een goede inflatiehedge was, is het veel smaller dan de vergelijkbare ratio voor Bitcoin. .

 

Het komt neer op? De analyse van Erb biedt iets nuttigs voor de liefhebbers van Bitcoin: een waarderingsmodel dat kan worden gebruikt om de reële waarde van de cryptocurrency te schatten. Het is heel goed mogelijk dat er een ander model is dat het nog beter doet dan het zijne om de prijsgeschiedenis van Bitcoin uit te leggen. Ondertussen introduceert het sociale netwerkraamwerk van Erb een kwantitatieve discipline in een arena die tot nu toe bestondre wordt grotendeels gekenmerkt door marketingslogans.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.