Rechten en Plichten voor Robots

BURGER ZE IN VOOR HET TE LAAT IS!
Home | Het boek | De auteur | Gratis Video | Overige Publicaties | Begrippen | Bestellen | Contact |
Expert-systemen

Expert systemen zijn systemen die de vaardigheid van een expert moeten simuleren om beslissingen te nemen of adviezen te geven binnen zijn expertisedomein. Ze zijn ontworpen om complexe problemen op te lossen terwijl de menselijke expert afwezig is.

Expert systemen: structuur

De structuur van een expert systeem wijkt enigszins af van traditionele computerprogramma’s. Deze kan worden opgedeeld in twee delen. Ten eerste een inferentie-gedeelte, dat logische denkstappen moet nemen die de expert bij het uitvoeren van zijn professionele werk ook zou nemen. In de tweede plaats is er de kennisbasis. Eventueel kan nog een derde onderdeel worden toegevoegd: een interface die dient om een dialoog met gebruikers af te werken.

Expert systemen: inferentie-mechanisme

Het inferentie-mechanisme kan op twee manieren werken: batchgewijs of conversationeel. Als het batchgewijs werkt, is een grote hoeveelheid informatie vanaf het begin aanwezig. De gebruiker hoeft alleen nog wat extra data aan het programma te verschaffen die met het specifieke probleem te maken heeft. Als het systeem conversationeel werkt, gaat het om een probleem waarbij de gebruiker de benodigde data op gefaseerde wijze verschaft. Het systeem moet gaandeweg ontdekken welke data het nodig heeft om het probleem op te lossen.

Expert systemen: ALS - DAN

Expert systemen steunen vooral op ALS – DAN – redeneringen. ALS de identiteit van een persoon niet bekend is en ALS hij een baard draagt en ALS hij een mitrailleur bij zich heeft ALS hij 1,90 m lang is en ALS hij in Pakistan woont en ALS hij nierdialyse nodig heeft, dan is de kans 98 procent dat het Osama bin Laden is. Expert systemen werken fundamenteel anders dan systemen die gebaseerd zijn op patroonherkenning waarbij bijvoorbeeld foto’s met elkaar worden vergeleken.

Expert systemen: toepassingen

Expert systemen behoorden tot de eerste systemen die werden gezien als “succesvolle kunstmatige intelligentie”. Ze vonden hun toepassing in de medische wereld, de chemie en het management. Tegenwoordig zijn de toepassingen van expert systemen legio. Zo worden expert systemen ingezet bij:

. verzekeringsmaatschappijen voor het accepteren van nieuwe cliënten van polissen. In Nederland maakt bijvoorbeeld Aegon van een dergelijk systeem gebruik.

. hypotheekverstrekkers voor het accepteren van nieuwe cliënten voor hypotheken. Zo gebruikt de Amerikaanse Federal National Mortgage Association het Mavent Expert System met het Mavent Compliance Console als front end.

. beurshandel

. medische diagnoses

. procescontrole

. voor onderwijsdoeleinden

. het beheren van installaties. Zo werkt in Nederland de Maeslantkering, die de Nieuwe Waterweg bij hoog water automatisch moet afsluiten, op basis van een expert systeem.

. opsporen van fraude. Zo gebruikt de Britse bank Barclays een expert systeem voor het opsporen van fraude met credit cards.
Copyright (c) 2013-2017 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.
BOEK RECHTEN EN PLICHTEN VOOR ROBOTS


HET BELANGRIJKSTE THEMA VAN DE 21e EEUW

Boek Rechten en plichten voor robots

27,95

eBoek: 15,95

NIEUWSBRIEF

Rechten en Plichten voor Robots

Meld je aan om op de hoogte te blijven!

Naam:
Email: *

Je kunt je altijd afmelden

N.B: In verband met probleemloze ontvangst, bij voorkeur GEEN GMAIL-adres